Soldater, pengar och mineraler

 

Ryssland och Nordkorea har nu officiellt bekräftat att nordkoreanska soldater har deltagit i striderna i Kursk. Enligt Ukraina har Nordkorea förlorat ca 600 dödade och bortåt 4000 sårade. Det finns inga uppgifter om några större nordkoreanska påfyllningar till de ursprungliga 10-, 11- eller 13000 soldaterna, så Nordkorea är tydligen inte intresserade av någon seriös insatts i kriget. Man kunde annars tänka sig att Ryssland var intresserat av att hyra nordkoreanska soldater.


Bara ”signing fee” för nya soldater kostar ryska krigsmakten omkring 2 miljarder rubel om dagen, vilket motsvarar bortåt 100 miljarder SEK på ett år. Detta är nödvändigt för att kunna ersätta förlusterna på ca 30.000 soldater i månaden, och nödvändigt för att Ryssland skall kunna fortsätta kriget. Men Ryssland har knappast råd att fortsätta med kostnader på denna nivå.

Enligt Ukraina förlorar Ryssland omkring 35.000 soldater i månaden i dödade och svårt sårade, och olika expert bedömer att man rekryterar 30.000. Men flera källor hävdar att ryssarna lyckas öka sin numerär med några tusen i månaden. Skillnaden kan bero på att de ukrainska uppgifterna är överdrivna, och att en del av de sårade återvänder till fronten.

Det finns många spekulationer om hur dåligt den ryska ekonomin går. Från att den ryska krigsmakten snart kollapsar, till att Putin kan hålla på att pressa ut tillräckligt ur det ryska samhället för att fortsätta oförändrat. Helt klart är att eventuellt hävande av de amerikanska sanktionerna skulle förbättra läget radikalt.

Det omtalade mineral-avtalet mellan USA och Ukraina tycks inte innehålla speciellt mycket.  Om jag förstått det rätt skall bidrag från USA till Ukraina ge andelar i en fond som ”äger” ukrainska mineralrättigheter. 
Troligtvis kommer avtalet att visa sig omöjligt att implementera och upphävas efter några år.
T ex står det att överenskommelser i avtalet som står i strid med villkor för Ukrainas EU-medlemskap inte gäller. Ej heller har amerikanske företag förtur framför andra för kontrakt om utvinning.

Det är alltså mest till för att Trump skall ha en framgång att skryta med. Men det är ändå betydelsefullt. Avtalet blir ju irrelevant om Ryssland vinner, så det är just nu ett argument för USA att se till att detta inte sker. För att inte göra sin egen ”framgång” värdelös, är Trump tvungen att hjälpa Ukraina att vinna, och att ge bidrag för att kunna få något.

US Senator Lindsey Graham, republikan från South Carolina, driver en hård linje till förmån för Ukraina, och föreslår en lag om höga strafftullar för alla länder som köper olja från Ryssland, om Putin inte går med på fredsförhandlingar. Graham räknar med att få 2/3-dels majoritet för förslaget i Senaten, vilket skulle innebära att man kör över Trump. Det är alltså så att det finns ganska många republikaner i kongressen som inte är Trumps marionetter.

Graham påstår att han tror på Trump, men håller uppenbart på att ”hjälpa” honom att göra rätt. Det finns nu en stark majoritet i kongressen för ett entydigt stöd för Ukraina.

Till:  Är Nato ett hot mot Ryssland?    Kriget i Ukraina (alla artiklar)   Läge, översikt 2025 04          

Populära inlägg i den här bloggen

Är Ryssland ett hot mot Europa?

Kan Ukraina vinna kriget? - 2024 10 30

Ny världsordning – den starkes rätt